Hoe werkt een bolletje-pijltje route?
Het bolletje-pijltje systeem komt uit de rally sport. Het bestaat uit opeenvolgende situatieschetsen die vertellen wat je moet doen op dat punt. Een situatieschets wordt “Waypoint” genoemd. Het wijst eigenlijk zichzelf. Een pijl geeft aan welke kant je op gaat, en de vorm geeft meer info over de situatie. Het bolletje geeft aan waar je vandaan komt.
De situatieschetsen zijn genummerd en in de eerste kolom wordt het aantal meters gegeven vanaf het vorige waypoint. Eventueel wordt er extra informatie gegeven indien nodig.
De praktijk:
Bijvoorbeeld:
In deze situatie nader je over 600 meter een rotonde en ga je rechts af,
Routevoorbeeld:
Waypoint 50:
Over 260 meter ga je linksaf, een bruggetje over.
Om de juiste afstanden te meten download je een app op je telefoon.
Zelf gebruiken wij Rally Tripmaster. Deze app is 80 km per dag gratis en werkt prima. Na ieder waypoint zet je de tripmaster weer op nul. Zodat de afstand duidelijk is tot het volgende waypoint.
Voor Android klik hier. Voor Ios klik hier.
Wat nog meer belangrijk is voor een bolletje-pijltje routeboek:
- Ondanks alle voorbereidingen en zorgvuldigheid kunnen wegen, verkeersborden en gemeentelijke reglementen niet meer kloppen. De ene week kun je nog een weg in en de week erop is deze afgesloten. Om deze reden worden er zoveel mogelijk namen en eventueel GPS-coördinaten vermeld zodat je de route eenvoudig weer op kan pakken waar het kan.
- Respecteer altijd de verkeersregels. De organisatie kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden. Niet voor boetes, ongevallen schades etc.
- Respecteer de natuur, de omwonenden en andere weggebruikers.
- De routes zijn geen race dus neem de tijd en geniet.
De legende van een bolletje pijltje route: